Rolf Benz

Slow food kent geen tijd

Jarenlang lagen ze te verpieteren; talloze traditionele winterrecepten uit grootmoeders hoge hoed. Handgeschreven cultuurerfgoed met de diepste geheimen over Hollandse stoofpotten werd verloren gewaand. Miljoenen grootmoeders vervaardigden in tijden dat de keuken nog gewoon het epicentrum van het huishouden was naar hartenlust de klassiek winterse smaakexplosies: langkookgerechten waar dag(del)en voor werden opgeofferd.

De hedendaagse vluchtigheid is meedogenloos: Van tradities die tijd of geld kosten wordt afscheid genomen met een beangstigende harteloosheid. Jarenlang werd gewerkt aan het antwoord op de vraag of er ooit nog gerechten op tafel zouden komen die een riante bereidingstijd kenden. De vraag of er nog mensen bestonden die zich de tijd permitteerden om uren in de keuken te staan, werd beantwoord met de stellingname dat mensen de keuken zouden moeten kunnen verlaten, terwijl het bereidingsproces veilig en optimaal continueert. Zonder concessies te doen aan de smaak van het uiteindelijke gerecht, natuurlijk. Haastig heden en traditioneel verleden konden elkaar eindelijk begroeten.

Het Amerikaanse Crock-Pot pionierde met de SlowCooker-lijn en zowel de V.S. als Groot-Brittannië raakte in de ban van het fenomeen. Nederland en de rest van Europa beginnen ook aan SlowCooking verknocht te raken. Een nieuwe manier van voedsel bereiden blijkt een blijvertje. Gerechten waar geen tijd voor was, verschijnen weer op tafel.

96 graden
SlowCooking met Crock-Pot is een kooktechniek waarbij ingrediënten op maximaal 96º Celsius langzaam gegaard worden. Doordat de temperatuur nooit boven de 100º uitkomt, blijven smaak, aroma en voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen behouden voor het gerecht. Vlees, vis en groenten worden heerlijk mals, nooit overgaar, en koeken evenmin aan.

Live Fast, Cook Slow
Naar behoefte de dag indelen, terwijl ’s avonds een smaakvolle maaltijd wacht die een bereidingstijd van bijvoorbeeld 6 uur heeft gevergd; het is een ongekende luxe. Sommige uitvoeringen kennen zelfs nóg meer extra gemak. Crock-Pots zijn voorzien van een uitneembare binnenpan, die bij verschillende modellen is te gebruiken op het fornuis (ook inductie), om bijvoorbeeld voorafgaand aan het Slow Cooken vlees bruin te braden (sauteren).

Crock-Pot is veilig in gebruik, kent een energiezuinige werking en is voorzien van een bijzonder gladde en voedselveilige coating die het gebruik van boter overbodig maakt. De zeer betaalbare Crock-Pot (vanaf € 49,-) is de sympathieke allemansvriend mét oog voor culinaire traditie.

IT&M
Overal ter wereld zijn specialisten bezig met het professioneel creëren van hoogwaardige keukenapparatuur. IT&M excelleert in het herkennen van de elite. Producten die van een dusdanige kwaliteit zijn dat het label ”door passie ontwikkeld” erop geplakt mag worden, kunnen worden opgenomen in de eregalerij die IT&M aan de Benelux presenteert. IT&M signaleert passie wanneer een product in gebruiksgemak buitengewoon doordacht is. Expertise en liefde voor het metier komen daar samen met volmaakte techniek. Uiteraard komen producten alleen in aanmerking voor IT&M als er sprake is van eersteklas materiaalgebruik en magnifiek design.
www.itmonline.nl

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht