Rolf Benz

De mensen achter Formstelle – ontwerp Rolf Benz 580

Interview met Claudia Kleine en Jörg Kürschner

Binnenhuisarchitectuur, corporate identity, productdesign – dat zijn de kernpunten van het designerduo Claudia Kleine en Jörg Kürschner. Met hun in 2001 in München opgerichte bureau ‘formstelle’ bedenken de gediplomeerde ingenieurs innovatieve oplossingen voor mensen en merken die hoge eisen stellen aan conceptionele, technische en vormgevingskwaliteit. Een zekere mate van experimenteren is altijd aan de orde als Kleine en Kürschner aan het werk zijn in hun eigen modelbouwatelier. De directe en gedetailleerde interactie met het materiaal en het product in wording voert daarbij steeds weer tot spannende, normverleggende resultaten. Mooi voorbeeld: de voor de German Design Award 2016 genomineerde fauteuil Rolf Benz 580.

Jörg Kürschner
“Bij de stoel Rolf Benz 580 was het basisidee om een niet al te grote stoel te ontwerpen
met sterk design statement”

Wat heeft u geïnspireerd tot de vorm van de Rolf Benz 580?
Op onze zoektocht naar een krachtig motief zijn wij onder andere op het thema ‘origami’ gestoten, dat wil zeggen de papiervouwkunst. Daarbij diende qua vorm met name de origami-kraanvogel als leidmotief bij het ontwerpproces van de Rolf Benz 580. De elementen van het zichtbare houten frame lijken namelijk wel gevouwen. Dat resulteert in een bijna sculpturaal aandoend zijaanzicht, dat duidelijk zijn stempel drukt op het uiterlijk van de fauteuil en in één vloeiende lijn doorloopt.

Hoe bent u op de geraffineerde afwerkingsdetails gekomen?
Het ‘Orinuno’, het vouwen met stof, speelde bij de stoffering en het naadbeeld een doorslaggevende rol. Wij hebben gekozen voor een op Orinuno geïnspireerd naaddetail, dat een hoge flexibiliteit tussen de verschillende zitzones garandeert. Dankzij de gevouwen naaddetails wordt de stoffering gestructureerd en onderverdeeld in beweegbare segmenten. Zo ontstaat een luchtig naadbeeld, dat bovendien veel comfort belooft.

Hoe kan de fauteuil worden gecombineerd?
Dankzij de materiaalcombinatie van hout en stof c.q. leer kan de Rolf Benz 580 afhankelijk van het interieur in steeds weer nieuwe uitvoeringen worden gerealiseerd. Een duidelijk gedefinieerd advies voor een woonwereld is er niet. Hij accentueert grote zitlandschappen en mag ook solo absoluut worden gezien.

Welke fauteuilvarianten zijn er?
De Rolf Benz 580 is er in twee uitvoeringen, met een hoge leuning en een lage leuning. De uitvoering met hoge leuning biedt dankzij een extra rib in de stoffering nog meer comfort – met name in combinatie met de bijpassende voetenbank. Ideaal om te lezen en te ontspannen.

Welke materialen zijn er gebruikt?
Het houten frame is verkrijgbaar in eiken, gebeitst of ongebeitst, en in Amerikaans notenhout. De fauteuil wordt gestoffeerd met leer of textiel. Vooral de nieuwe, aparte, wollen stoffen uit de collectie onderstrepen het autonome design van de Rolf Benz 580 het mooist.

Voor meer informatie en verkoopadressen: www.rolf-benz.com.

Meer beeld en tekst is te downloaden van de Rolf Benz perskamer. http://press-nl.rolf-benz.com/nl/index.html.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht